danske film

Danske film var det helt store, da man opfandt film!

Danske film var det helt store, da man opfandt film!

Det kan være svært at tro på nu om dage, men de danske filmstudier var faktisk nogle af de første og største af slagsen, da filmhistorien var i sin vårtid, og man fandt de første formularer til at lave hele spillefilm og ikke bare små optagelser af ting og mindre fortællinger.

De første filmstjerner var danske, og Danmark har faktisk stadig det filmstudie, der er ældst, baseret på, at det stadig laver film.

Godt nok var det nogle franskmænd, der opfandt filmediet, og man forbinder film med Hollywood og måske Indien og Kina nu om dage, men lang tid før da skulle man skæve til Danmark for at finde stor filmkunst.

Senere blev det tyskerne, men før da var det faktisk Danmark, der var førende på markedet. Det kan virke vildt at tænke på nu om dage, da det næsten er gået i glemmebogen for de fleste.

Danske film var nogle af de bedste af de første

Vi almindelige mennesker gider jo generelt ikke se film, der er alt for gamle. Tværtimod vil man helst se det nyeste, og ellers skal man være filmnørd, hvis man kender til andet.

Desuden appellerer de fleste film nu om dage også mere til et engelsk publikum, fordi eftersynkronisering og undertekster ikke er populære.

Selv danskerne kan jo forstå engelsk så godt, at de dårligt behøver undertekster på dansk eller engelsk til film.

Så hvorfor kunne danske film blive så store dengang?

Vi tog tidligt teknologien til os og fik lavet nogle af de første genrefilm, der stadig hyldes af de store instruktører, man har nu om dage.

Men hvorfor gik dansk film så hen og fik sådan en stilstand senere, hvor man dårligt kunne lokke danskerne i biografen for at se danske film?

Det er ret så simpelt: Stumfilm overgik til at være talefilm, og der gik det danske sprog sig ikke så godt.