Fugt i kælder

Hvordan ved jeg, om jeg har fugt i min kælder?

Hvordan ved jeg, om jeg har fugt i min kælder?

Bliver du mødt af en fugtig eller klam fornemmelse, når du går ned i din kælder – og er denne ledsaget af en jordslået lugt? Så har du sandsynligvis fugt et eller flere steder i din kælder. Dette kan skyldes at du ikke har samme muligheder for at lufte ud i kælderen, eller at fundamentet visse steder er gennemtæret, hvilket medfører en højere luft fugtighed i kælderen.

Kælderen ligger tættere på jorden end de andre rum – og såvel sokkel som fundament er i større risiko for skader i forbindelse med frost, hvilket kan føre til indtrængende fugt. Har du valgt at lade din vaskemaskine og din tørretumbler stå i kælderen, eller tørrer du tøj på en tørresnor dernede, kan dette også påvirke graden af fugt i luften. Og så har fugten mulighed for at sætte sig rundt omkring, hvor den desværre kan føre til skader og skimmelsvamp.

Hvorfor er fugt farligt?

Det er ikke fugten i sig selv der er farlig, men de skader og skavanker den kan medføre på din bolig. Hvor der er fugt i træværk eller murværk er der god grobund for mikro organismer som er potentielt sundheds skadelige – det kan for eksempel være den berygtede skimmelsvamp. Skimmelsvamp er dyr og vanskelig at få bugt med når først boligen er inficeret. Og skimmelsvamp kan føre til mange fysiske symptomer så som halsonde og hovedpine samt overfølsomhed, især hos børn.

Der ud over kan fugt i murværket, i soklen eller i fundamentet føre til frost sprængninger. Når frosten sætter ind i løbet af vinteren vil væsken udvise sig og foranledige skader på bygningen. Alene af den grund er det en god idé at få gjort kål på fugten i kælderen – også selv om du ikke bruger den så meget.

Du kan læse mere om hvorledes du kommer fugt til livs på husblog.dk